• Techy Steki
  • Posts
  • Πάει και αυτή η εβδομάδα - 21/10/2023

Πάει και αυτή η εβδομάδα - 21/10/2023

Χαρούμενο Σάββατο! Σε αυτό το δελτίο έχουμε μαζέψει ήδη τους early adopters και προχωράμε στο proof of concept. To θέμα ήταν να βρεθούνε 2-3 άνθρωποι για να μη γράφουμε στον τοίχο, από εκεί και πέρα έχουμε (αυτο)ανάφλεξη! 🚀

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά ο καιρός (τουλάχιστον στην Αθήνα) συνεχίζει να είναι ζεστός χωρίς λόγο και τα κουνούπια κάνουν 🪩. Ας αφήσουμε το chit chatting και πάμε να δούμε τα νέα μας.

Τα TOP 3

H Canon ανακαλύπτει νέο τρόπο παραγωγής ημιαγωγών

Η Canon ανακοίνωσε, ένα νέο τρόπο παραγωγής ημιαγωγών ο οποίος μπορεί να γλιτώσει χρήματα και ενέργεια κατά την διαδικασία παρασκευής τους.

Κάπου εδώ νιώθω την ανάγκη να κάνω μία μικρή ανάλυση για το τί ίσχυε μέχρι σήμερα στην αγορά:

Τα παλιά χρόνια η Canon ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στην παραγωγή ημιαγωγών, μέχρι που έχασε την θέση της από την Ολλανδική ASML η οποία χρησιμοποιούσε την Εxtreme Ultraviolet Lithography (EUV) τεχνολογία. H ASML κατέχει για πολλά χρόνια ένα μονοπώλιο καθώς η παρασκευή ημιαγωγών είναι τόσο ιδιαίτερη και ακριβή που καμία εταιρία δεν επενδύει χρήματα για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας.

Σκέψου πώς ένας εκτυπωτής ημιαγωγών όπως είναι ο παρακάτω κοστίζει πάνω από $200 εκατομμύρια.

ASML EUV printer

Γιατί λοιπόν όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά;

  1. Η νέα τεχνολογία εκτύπωσης Νanoimprint Lithography (NIL) που ανακοίνωσε η Canon, φαίνεται πως είναι πολύ αποδοτική.
    Με τον παλιό τρόπο (EUV) στην ουσία ρίχναμε φως πάνω σε μία “μάσκα“ εκτύπωσης η οποία περνούσε μέσα από ένα φακό και έκαιγε στο τέλος το wafer, εκτυπώνοντας έτσι τον ημιαγωγό που θέλαμε. Το θέμα είναι όμως ότι για να αυξήσουμε τον αριθμό των τρανζίστορς στους ημιαγωγούς (δλδ. να μειώσουμε τα nm εκτύπωσης) χρειάζεται να ελαχιστοποιήσουμε τη δέσμη φωτός που ρίχνουμε κάτι που όλο και πιο πολύ δυσκολεύει, απαιτεί πολλή ενέργεια και είναι κάτι το οποίο κάνει μόνο η ASML.


    Με τον νέο τρόπο (NIL), απλά ρίχνουμε ένα ειδικό υγρό, βάζουμε από πάνω τη μάσκα για να πάρει το σχήμα του ημιαγωγού που θέλουμε και με λίγο UV φως, έτοιμος ο ημιαγωγός (θα μπορούσε να ήταν και συνταγή μαγειρικής).

  2. Η Canon μία ιαπωνική εταιρία, θα μπορούσε να στείλει πλέον τον NIL εξοπλισμό στην Κίνα, καθώς η τεχνολογία δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις απαγορεύσεις της Αμερικής. Σήμερα η ASML δεν μπορεί να στείλει τον εξοπλισμό της εκεί. Πέρα του ότι η Κίνα θα αποκτήσει γνώση της τεχνολογίας, ίσως δούμε εταιρίες όπως η Huawei να επανέρχονται, καθώς μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας.

Τα Passkeys είναι πλέον η προεπιλογή για την είσοδο σε προσωπικούς Google λογαριασμούς

Μετά και την ανακοίνωση της Google, σύντομα θα αρχίσουμε να ξεχνάμε τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς πλέον τα passkeys θα χρησιμοποιούνται για την είσοδο στις υπηρεσίες της.

Πολύ γρήγορα τα passkeys είναι σαν ένα ζευγάρι κλειδιών. Στην ουσία όταν γράφεσαι σε ένα site, ο κωδικός επαλήθευε ότι μπορούσες να είχες πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Επειδή αυτό δεν είναι ασφαλές (ξέρουμε όλοι πλέον γιατί), με το Passkey ο κωδικός αυτός κρυπτογραφείται με 2 κλειδιά, ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο αποθηκεύεται στους servers των sites, πχ στο παράδειγμα μας στην Google και το ιδιωτικό αποθηκεύεται στην συσκευή σου.

Έτσι σε μία υποτιθέμενη επίθεση στους servers της Google, ακόμα και αν διαρρεύσει το δημόσιο κλειδί σου, είναι άχρηστο για τον οποιοδήποτε χωρίς να έχει και το ιδιωτικό σου.

Τα Passkeys είναι συμβατά σε όλες τις πλατφόρμες και πολλοί Password managers έχουν αρχίσει να τα υποστηρίζουν. Το θέμα είναι πότε θα αρχίσουν να τα υποστηρίζουν τα υπόλοιπα sites.

Αν και θα πάρει χρόνο, η υιοθέτηση των Passkeys είναι σίγουρη όχι λόγω της ασφάλειας, αλλά λόγω της ευκολίας εισόδου στις υπηρεσίες και τους λογαριασμούς σου.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Passkeys στο παρακάτω βίντεο:

Ανακαίνιση για το μέγαρο του ΟΤΕ

Δεν ξέρω αν είχες ποτέ την τύχη να βρεθείς στο μέγαρο του ΟΤΕ, αλλά τελευταία φορά που πήγα νόμιζα ότι έμπαινα στα στούντιο του ΡΕΤΙΡΕ.
Σκεφτόμουν πώς μπορούσαν οι εργαζόμενοι να είναι παραγωγικοί και να δουλεύουν σε ένα τόσο παλιό χώρο, γεμάτο βιβλιοθήκες και τόνους του καφέ; Βέβαια θα μου πεις πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι κάπως έτσι.

Παρόλα αυτά ο ΟΤΕ, ιδιωτική πλέον εταιρία, γερμανικών συμφερόντων, δεν μπορούσε να κρατήσει τα ίδια κτήρια. Γι’αυτό προχώρησε σε μία ανακαίνιση του φέρνοντάς το στο σήμερα:

  • Η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024

  • Απομένουν 8 πτέρυγες

  • Το κτήριο θα προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Τί άλλο έγινε;

ΜΕΜΕ